Akvarie och fiskar

Skötselråd av Rilo Zoo AB, Solåscenter, Jönköping.

Skötsel och underhåll av akvarie

Placering

Akvariet bör inte placeras i direkt solljus på grund av den ökade algtillväxten. En lite mörkare placering är att föredra. Se till att bänken/möbeln är stadig och klarar akvariets vikt.

Grus

Ett lite mörkare grus gör att de flesta fiskar får en bättre färg och att algerna inte trivs riktigt lika bra. Rekommenderad grusmängd är ca 20 kg per 100 liter vatten. Tvätta gruset noga genom att skölja det i vanligt vatten. Enklast är att ta en hink (som man bara tänkt använda till akvariet), hälla i lite grus, fylla på med vatten, röra runt, hälla ut vattnet, fylla på med nytt vatten, röra runt och fortsätt så tills vattnet inte längre är grumligt. Lägg gruset i akvariet, ett tjockare lager i bakre delen av akvariet och ett tunnare lager längst fram. Det ska bli som en liten slänt. På så vis upplever man ett större djup i akvariet, när man tittar på det.

Inredning

Skölj stenar, rötter och annan inredning i ljummet vatten. Lägg dem i akvariet så du tycker det blir snyggt. En del rötter flyter till en början, då får du antingen blötlägga dem separat eller lägga något tungt på dem i akvariet så att de hålls på plats tills de blivit så vattenfyllda att de ligger kvar av sig självt. Tunga stenar bör läggas på en skiva, som du placerar under gruset, som skyddar akvariebotten mot tryck.

Vatten och vattenberedningsmedel

Fyll upp akvariet med vatten. Häll i vattenberedningsmedel som tar bort klor och neutraliserar tungmetaller, bakteriekultur som bryter ner ammoniak/ammonium och nitrit/nitrat. Tillsätt även ektozon. Ställ in doppvärmaren på 25 grader vilket passar de flesta fiskar och sätt igång filtret.

Växter

När vattnet blivit rumstempererat är det lämpligt att plantera växterna. Krukan och stenullen, som de flesta plantor levereras med, ska plockas bort. Ullen är inte giftig men den blir lätt för tät för rötterna och kväver då växten. Det gör inget om lite ull skulle komma med. Om rötterna på plantan är långa bör man klippa av dem till ca 3-4cm med en vass sax, då får plantorna lättare att anpassa sig till sin nya miljö. Plocka bort skadade eller bruna blad dessa tar bara krafter från de friska bladen och hämmar tillväxt. För växternas skull skall belysningen vara tänd 8-12 timmar per dag i ett sträck. När ditt akvarium har varit igång och fungerat bra i 3-4 veckor kan det vara lämpligt att börja ge växterna växtnäring. Vi rekommenderar veckovis gödning med Happy Life Pland samt daglig tillsatts av kolnäring (Happy Life Carbo).

Fiskarna

När akvariet har varit igång i cirka 7 dagar är det dags att stoppa i de första fiskarna. Fråga oss gärna om du inte vet vilka fiskar som passar ihop. Börja med att köpa ett fåtal fiskar, däribland bottenmalar och komplettera med mer fiskar efterhand. Det bästa är att du väntar en till två veckor innan du köper fler fiskar, då kan du komplettera med fler algätande fiskar. Skulle det bli för många fiskar i akvariet eller för mycket mat i början så är det lätt att man får en nitritförgiftning vilket kan leda till att fiskarna dör. Det är bra att ta vattentester regelbundet i ett nystartat akvarium.

Så här gör du när nya fiskar ska ner i ditt akvarium:

  • När du köper fiskarna får du dem i en plastpåse. Lägg påsen på vattenytan så att vattnet i påsen får samma temperatur som vattnet i akvariet (ca 30 minuter).
  • Nu kan du släppa i fiskarna men vattnet ska inte tömmas i akvariet – använd gärna en håv till detta.
  • Om det är ett helt nytt akvarium mata inte alls första dygnet. Om det redan finns fiskar i akvariet kan man mata lite försiktigt.

Vattenbyte, slamsugning och algskrapning

Det är viktigt att med jämna mellanrum göra vattenbyte i akvariet – byt en tredjedel av vattnet varannan till var fjärde vecka beroende på hur stort akvariet är och hur mycket fisk du har. Använd vattenberedningsmedel och Ektozon (förebygger sjukdomar) vid varje vattenbyte. Slamsug botten en gång i månaden. Enklast är det att byta vatten och slamsuga med en slamhävert. Om du har en pump med filter, bör du rengöra filtret regelbundet. Innerfilter rengörs lämpligen var 14:e dag, ytterfilter var 8:e vecka och bottenfilter slamsugs en gång per månad. Krama ur filtret i det vatten som du tömt ur akvariet. På så vis blir filtret ursköljt utan att du förstör bakteriekulturen som finns i filtret. Skrapa rutorna rena från alger veckovis. Använd gärna en bra algskrapa, men se upp så du inte förstör silikonet som finns i skarvarna i akvariet.

 

Bra saker att ha hemma

Rengöringsutrustning – Slamhävert, algskrapa, ett par hinkar och en svamp som bara används till akvariet

Termometer

Håv – gärna 2 st i olika storlekar.

Vattentest – aquavital multitest 6in1 (testar pH, nitrit, nitrat, totalhårdhet, karbonathårdhet samt klor) annars hjälper vi till med vattentest.

Bakteriekultur – aquavital nitrigon 1 och 2 eller aquavital bactosprint

Torrfoder – SAK Pellets, Dr Bassleer Biofish food, Tropical Vitaly/Color, Tropical Krill flakes samt foder till malarna.

Frysfoder – cyklops (bra till småfiskar o yngel) röda mygg (godis för fiskarna) räkmix för bra tillväxt

Ektozon – minskar risken för vita prick och parasitangrepp

Vattenberedningsmedel – aquavital conditioner eller sera toxivec

Växtnäring – Happy Life Plant och Happy Life Carbo.

 

 

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus