Chinchilla chinchilla

Chincilla lanigera

Skötselråd av Rilo Zoo AB, Solåscenter, Jönköping.

Skötsel av chinchilla

Chinchillan härstammar från Chile i Sydamerika. Vilda chinchillor är grå men i tamvarianten har det uppstått ett antal färgmutationer, allt ifrån svart till vit med varianter däremellan. Tamformer förekommer i flertal färger och pälstyper.

Livslängd

Livslängden på en chinchilla varierar mellan 5-6 år upp till 15. I vissa enstaka fall har de blivit upp till 25 år gamla.

Storlek

Kroppen på chinchillan blir ca 25 cm lång, med svans (18cm) blir totallängden ca 43 cm. En vuxen chinchilla väger ca 450-500 gr.

Könsmognad

Som regel mellan 6 och 9 månaders ålder. Lämplig ålder för avel är 12 månader. Honan är dräktig i 111 dagar och föder 2-3 ungar.

Buren

Buren bör vara rymlig. Kortaste sidan måste vara 50 cm och höjden minst 100 cm. Ytan skall vara 0,50 m².

Har man 3 chinchillor så skall ytan vara minst 25 m²/djur.

Buren bör vara rymningssäker och i två skilda plan, det övre planet skall vara mindre än det undre och används i huvudsak till sömn.

Ställ buren i ett lugnt hörn i rummet som är skyddat för solljus, kyla och drag. Täck botten med ett lager kutterspån eller miljöströ, inte tidningspapper eftersom trycksvärta kan lösas upp av urinen och förstöra tassar och päls.

En skål med fin ökenliknande sand bör finnas till hands, för att hålla pälsen i trim. Gnagbehovet tillfredsställs med träbitar, gnagträpinnar eller grenar från fruktträd och andra träd. Tänk på att grenarna måste vara obesprutade och giftfria.

Tänk på att alltid noga stänga öppningar på buren så chinchillan inte rymmer, gå med jämna mellanrum igenom buren så inget är trasigt där chinchillan kan ta sig ut.

Utfordring

Basfoder består av torrt dammfritt hö och måste alltid finnas tillgängligt. Som kraftfoder ges chinchillapellets av god kvalitet. Ge inte mat eller godsaker med mycket socker eller fett.

Gnagbehovet tillfredsställs bland annat med gnagarstenar, färska grenar med bark, knäckebröd och fröstänger.

Färskfoder ges i form av frukter eller grönsaker och i små bitar. Tvätta sallad och grönsaker noga innan du serverar det.

Vatten ska alltid finnas tillgängligt i buren, helst i en dricksflaska. Vitaminbehovet täcks med multivitaminer i dricksvattnet som byts varje dag. Tänk på att diska vattenskålen eller flaskan dagligen.

Skötsel

Behöver du klippa klorna gör du det med en klosax, så att inte klorna skadas. Kan du inte utföra detta själv kan du kontakta oss för kloklippning.

Normalt skall pälsen vara vårdad och blank samt ögonen blanka och intresserade. Ditt djur får aldrig vistas i bur utomhus under 0° eller över 25°. Chinchillan skall ha en skål med fin ökensand för att sköta pälsvården.

Hantering

Chinchillan är kvälls- och nattaktiv och är vanligen ett snällt och sällskapligt djur. Lyft upp chinchilla med en hand runt svansroten och en runt kroppen. Håll den sedan i kupade händer.

Låt det ta lite tid för chinchillan att vänja sid vid sin nya familj och sin nya omgivning det tar ca 1 vecka för dig att vinna chinchillans förtroende. Ovarsam hantering kan orsaka skador och kan ibland stressa djuret till aggressivitet t ex om man tappar djuret i golvet.

Låt barnen lära sig att hantera djuret under vuxnas överinseende. Chinchillan trivs att vara flera tillsammans i familjegrupp, båda könen samsas bra med varandra.

Kontroller dagligen djurets hälsa. Tecken på ohälsa kan vara diarré, dålig matlust, dricker inte, trött och hängig. Vid sjukdomssymptom bör du kontakta din veterinär.

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus