Agapornis

Agapornis

Skötselråd av Rilo Zoo AB, Solåscenter, Jönköping.

Skötsel av dvärgpapegoja

Dvärgpapegojan härstammar från Afrika. Den finns i nio olika varianter men vanligast förekommande är; Rosenhuvad (roseicollis), Svarthuvad (personata), Rödhuvad (fischeri), Abessinsk (Taranta), Nyassa (Lilianae) och Svartkindad (Nigrenesis).

Dvägpapegojan kallas även för Lovebirds då de alltid sitter tillsammans när de sover eller vilar.

Livslängd

Ca 15 år.

Storlek

Längd ca 14-16 cm. Vikt ca 33-38g som vuxen.

Könsmognad

Vid ca 6 månaders ålder. Honan måste vara minst ett år innan första häckningen annars drabbas hon lätt av värpnöd eller dödar kullen av stress. Ruvningstiden är 22 dagar. Hanen ska ha ruggat första gången innan han tillåts häcka (vid 6-7 månaders ålder). Bäst är att både honan och hanen är minst ett år.

Könskillnader

Färgen är kraftigt grönt med olika huvudfärger efter art. Den tama formen utav papegojorna finns i lite fler färger än vad man oftast ser i det vilda. Det är svårt att skilja könen åt.

Buren

Buren bör vara bredare än hög. Minsta mått är L70 x B45 x H60 och ytan skall vara minst 0,31 m². Finns det fler fåglar i samma bur skall varje fågel ha en yta på 0,04 m².

Buren ska placeras på en dragfri och lugn plats, gärna mot en vägg på 2 sidor och inte precis vid en dörröppning. Fågeln bör ha ljust minst 12 tim per dygn.

Burbotten täcks med sand, miljöströ, träflis eller sandpapper. (ej tidningspapper eller kattsand) Buren städas efter behov, minst en gång i veckan.

Se till att sittpinnar inte hamnar över mat eller vattenskålar för att eliminera sjukdomar. (det vanligaste veterinärbesöket beror ofta på ohygieniska burar). Vanliga trägrenar som sittpinnar är bra för fågelns fötter.

Sätt in ett badkar med vatten. Fågeln vill gärna ha leksaker, något som den kan plocka och pilla med, det är en bra sysselsättning och aktivering. Du kan med fördel ha flera olika leksaker och varva mellan dessa.

Tänk på att alltid noga stänga öppningar på buren så fågeln inte rymmer, gå med jämna mellanrum igenom buren så inget är trasigt där den kan ta sig ut. Välj en bur som är anpassad till fågeln så gallret håller rätt täthet.

Utfodring

Agapornisblandning som basfoder. Svällda eller grodda fröer, frukt och grönsaker, torra eller grodda hirskolvar, riven morot, äppelhalvor, nypon, späda maskrosblad, rönn- och hagtornsbär, fröställningar av älggräs mm Sepiaskal, krossat snäckskal bör alltid finnas tillgängligt i buren.

Dricksvatten ges dagligen, gärna tillsatt med multivitaminer. Glöm inte att diska vattenbehållaren. Används inte sand i botten bör den ges i en skål för att underlätta fågelns matsmältning.

Kloklippning

Behöver du klippa klorna gör du det med en klosax, så att inte klorna skadas. Kan du inte utföra detta själv kan du kontakta oss för kloklippning.

Hantering

Dvärgpapegojan är en liten pigg och nyfiken papegoja och trivs parvis. Ha inte sparvpapegoja tillsammans med dvärgpapegojor. Dvärgpapegojan låter ganska mycket och har lätt för att härma ljud men den är ingen talare.

Det är inga problem att göra en dvärgpapegoja tam. Lär fågeln att händerna är ofarliga. Detta sker inne i buren. Börja med att sitta bredvid buren och tala lugnt med fågeln. Stirra den inte i ögonen. Det kan uppfattas som hotfullt. Efter någon dag håller man handen inne i buren med en godis eller hirskolvbit.

Släpp inte fågeln för att flyga fritt i rummet de 2 första veckorna. Den måste ha chans att vänja sig med den nya miljön. Första gången måste man täcka alla fönster och hålla sig i ett begränsat utrymme, ha tålamod.

Tänk på att tobaksrök, målarfärgslukt mm är ogynnsamt för fågelns lungor. Fågeln är i huvudsak dagaktiv. Kontrollera dagligen fågelns hälsa. Tecken på sjukdom kan vara att den är hängig och slö, att den äter dåligt och dricker dåligt. Fjäderdräkten kan verka matt och/eller uppburrad och fågeln kan ha diarré eller förstoppning. Vid sjukdomssymtom ring din veterinär.

 

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus