Meriones unguiculatus

Meriones unguiculatus

Skötselråd av Rilo Zoo AB, Solåscenter, Jönköping.

Skötsel av Gerbil

Gerbil härstammar från ökenområden i Mongoliet, där den lever i familje-grupper. Tamformer förekommer i flertal färger samt pälstyper. Vildformen är gråbrun.

Ålder

Beräknas till ca 3-4 år.

Storlek

Längd ca 10cm. Vikt 80-120g (hanen blir i regel tyngre än honan).

Könsmognad

Vid 8-12 veckors ålder. Honorna tidigast vid 8 veckor och paras först vid ca 3-4 månader. Dräktighetstiden är vanligen 24-25 dygn (upp till 26 dygn och 48 dygn om hon ger di samtidigt).

Ungarna föds nakna och blinda och ögonen öppnas när de är ca 2 veckor. Kullstorleken är vanligen 4-5 ungar men kan bli upp till 10 stycken. De är självständiga vid ca 4 veckor. Könet är relativt enkelt att avgöra efter ca 4 veckors ålder.

Buren

Buren bör vara rymlig. Kortaste sidan måste vara 25 cm och höjden 20 cm, ytan skall vara minst 0,12 m². Finns det fler gerbiler i samma bur skall varje gerbil ha en yta på 0,06 m². Buren kan med fördel vara i två våningar.

Ställ buren i ett lugnt hörn i rummet som är skyddat för solljus, kyla och drag. Täck botten med ett lager kutterspån eller miljöströ, inte tidningspapper eftersom trycksvärta kan lösas upp av urinen och förstöra tassar och päls.

En skål med ökenliknande sand bör finnas till hands för att kunna hålla pälsen i trim. Gerbilen älskar att gräva gångar i bottenmaterialet. Ge den leksaker i form av olika rör och hus och gärna olika klätterställningar.

Gnagbehovet är mycket stort så ge djuret gnagträpinnar, färska grenar att tugga på från obesprutade fruktträd, sälg, asp, lönn, bok. Den kan även äta hundkex, nötter, olika frö-stänger mm, för att framtänderna ska slitas naturligt.

Tänk på att alltid noga stänga öppningar på buren så gerbilen inte rymmer, gå med jämna mellanrum igenom buren så inget är trasigt där gerbilen kan ta sig ut. Välj en bur som är anpassad till gerbilen så gallret håller rätt täthet så inte gerbilen tar sig ut den vägen. Gerbiler är duktiga gnagare och gnager sig gärna igenom plast så en bur i form av akvarie med gallerlock är att föredra.

Utfordring

Olika sorters frön, frukter, grönsaker och animalier. Lämpliga fröfoder-blandningar finns färdiga att köpa i zoobutiken. Se till att allt färskfoder inte är besprutat med gifter och i små bitar. Sallad, morötter, persilja, maskrosblad äpple och apelsin är bra exempel på färskfoder.

Även smakbitar från middagsbordet uppskattas. Ge den gärna hö att äta för att hjälpa till med matsmältningen och som den även finfördelar och använder som bomaterial.

Fri tillgång till vatten, gärna i en flaska som diskas dagligen, tillsätt multivitaminer. En saltsten skall också finnas i buren.

Skötsel

Gerbilen är luktfri, men bur och inredning bör rengöras varje eller varannan vecka. Klorna behöver sällan klippas eftersom de slits när de gräver sina gångar. Ditt djur får aldrig vistas i bur utomhus under 0°.

Hantering

Gerbilen är ett piggt, nyfiket, rörligt och snällt litet djur. Låt det vara ifred första dygnet för att kunna ha tid att vänja sig med sitt nya hem. Bjud den sedan på en godbit från handen inne i buren.

Man lyfter den bäst genom att placera båda händerna på var sin sida om djuret och lyfter den försiktigt underifrån med kupade händer. Sitt gärna på golvet i början för att undvika fallskador . Låt barnen lära sig att hantera djuret under vuxnas överinseende.

Om gerbilen smiter kan man ta en burk och lägga lite godis i för att locka dit den. Då kommer den troligtvis ganska snart. Gerbiler är mycket sociala och bör hållas tillsammans i mindre grupper. De anpassar sig bäst om de får växa upp tillsammans, antingen ett par eller flera av samma kön. En förutsättning är att de aldrig får träffa en artfrände av motsatt kön. Vuxna djur av samma kön går inte att sammanföra.Två vuxna djur av olika kön ska sammanföras under observation i en neutral bur. Gerbilen är aktiv i huvudsak på natten men de sysselsätter sig även på dagtid.

Kontrollera djurets hälsa dagligen. Gerbiler är tåliga och drabbas sällan av sjukdomar men ibland kan en del drabbas av epileptiska anfall. Normalt ska pälsen vara vårdad och blank samt ögonen blanka och intresserade.

Tarmrubbningar kan bero på felaktig kost. Ohyra avlägsnas med preparat för husdjur. Vid sjukdomssymptom bör du kontakta din veterinär.

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus