Kakariki

Cyanoramphus novaezelandiae

Skötselråd av Rilo Zoo AB, Solåscenter, Jönköping.

Skötsel av kakariki

Kakarikin härstammar från Nya Zeeland. Arten är uppförd på Cities 1 listan så var noga med att din fågel är ringmärkt. Kakarikin bör leva i par.

Livslängd

Mellan 7 och 14 år.

Storlek

Längd ca 29 cm. Vikt 80-100 gr.

Könsmognad

De blir könsmogna ganska tidigt, vid ca ett halvårs ålder. Har man ett par, så ska man låta dem häcka första gången innan de har fyllt ett år. De är fertila tills ungefär 4 års ålder. Honan lägger 7-8 ägg och ruvar i 19-21 dagar.

Könskillnader

Könen liknar varandra men hanarna något större och har kraftigare näbb. Den rödpannade honan har svagare röda öronfläckar, och den gulpannade honan har ett mindre gult fält i pannan än hanen. Det är svårare att se skillnaden när fåglarna är unga.

Buren

Buren bör vara rymlig. Minsta mått är L120xB70xH80 cm och ytan skall vara minst 0,84 m². Finns det fler fåglar i samma bur skall varje fågel ha en yta på 0,1 m². Buren ska placeras på en dragfri och lugn plats, gärna mot en vägg på 2 sidor och inte precis vid en dörröppning. Fågeln bör ha ljust minst 12 tim per dygn. Burbotten täcks med sand, miljöströ, träflis eller sandpapper. (ej tidnings-papper eller kattsand).  Buren städas efter behov, minst en gång i veckan. Se till att sittpinnar inte hamnar över mat eller vattenskålar för att eliminera sjukdomar. (det vanligaste veterinärbesöket beror ofta på ohygieniska burar). Vanliga trägrenar som sittpinnar är bra för fågelns fötter. Sätt gärna in ett badkar med vatten. Har fågeln inget badkar, kan du duscha den med ljummet vatten från en blomsterflaska.

Utfodring

De utfodras lämpligast med torr fröblandning, gärna agaporni, som basfoder. Dagligen vill de ha färsk frukt och grönsaker. De ska alltid ha tillgång till kalk/mineralsten. Sommartid så uppskattar de maskrosblad och olika sorters gräsvippor. Färskt vatten är ett måste, diska vattenkoppen dagligen. Används inte sand i botten måste den ges i en skål för att underlätta fågelns matsmältning.

Kloklippning

Behöver du klippa klorna gör du det med en klosax, så att inte klorna skadas. Kan du inte utföra detta själv kan du kontakta oss för kloklippning. Även näbben kan behöva klippas.

Hantering

Låt kakarikin vara ifred det första dygnet, så den får en chans att lära känna sitt nya hem. Vänta inte för länge med att börja göra kakarikin tam, de är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Håll ena handen i buren för att vänja fågeln vid handen, och använd mjuka rörelser. Ha gärna en bit hirs i handen! När den inte skyggar för att du rör vid inredningen, så försök den att kliva upp på ditt finger. Släpp fågeln lös först när den är handtam, och dra för fönstren så att den inte flyger in i rutan och skadar sig. Kommer inte fågeln till dig när den ska in i buren, så använd en handduk eller håv att fånga den med. Ge fågeln mycket uppmärksamhet de första veckorna för att skapa en god relation. Vid sjukdomssymtom ring din veterinär.

 

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus